En utmanande sport

Innan man vet ordet av är det sommar och dags för årets triathlon som går av stapeln i Stockholm i slutet av augusti. Här finns det möjlighet för både professionella och lite mindre vältränade personer att visa vad de går för. Man cyklar, simmar och springer i olika distanser beroende på vilken klass man väljer. En riktig utmaning även för de starka.

MA363-våtdräktDet svåraste alternativet är den olympiska gruppen. Här springer man 10 km, cyklar 40 km och simmar 1 500 meter. Man beräknar en tid på cirka 2 timmar för de allra bästa. Om man vill kan man delta i sprint-klassen istället. Här tävlar man bara med halva distanserna i de respektive klasserna. Detta ligger lite mer inom räckhåll för gemene man, men även eliten deltar.

Man behöver en del utrustning för att klara sig bra, bland annat en våtdräkt till triathlon. Den bör sitta bra, inte för stor men inte heller för liten. Om möjligt ska man prova den i vatten innan man köper den, eftersom det kan göra ganska stor skillnad. Alla har olika kroppar, så man kan inte bara gå enligt storlekarna. Det finns speciella tält för ombyte, så man kan komma ur dräkten innan man går till cyklarna.

Ibland är det obligatoriskt att ha våtdräkt till triathlon. Detta sker om vattentemperaturen ligger på mindre än 14 grader. Man mäter temperaturen en timme innan start. Om det å andra sidan är mer än 22 grader i vattnet är det inte tillåtet att använda våtdräkt till triathlon. Mellan dessa temperaturer är det upp till var och en om man vill använda våtdräkt, eller inte. Man måste alltså vara förberedd på alla eventualiteter.

Många föredrar att använda våtdräkt till triathlon. Dels håller den värmen, även på sommaren kan det vara ganska kallt i vattnet. Men den ger även en viss flytkraft som gör att man simmar bättre för det mesta. Om man smörjer in sig i nacken och benen med vaselin så kan man undvika att den skaver mot huden. Det är också snabbare och lättare att ta sig ur den när det är dags för nästa moment av tävlingen.

En del tävlar som en grupp i triathlonet. Då väljer man ut en person till varje gren, och lägger ihop resultaten. Det kan vara kul att tävla tillsammans med sina vänner eller arbetskamrater, kanske till och med bilda flera lag. Både själva tävlingen, men även träningen, är kul att göra tillsammans.