Evenemang som ger inspiration

De senaste åren har det blivit allt vanligare att anordna evenamang, så kallade events, för de anställda på företaget. Dessa kan inkludera många olika saker, men är ofta en kombination av information och nöjen. Det kan verkligen göra skillnad och vara som en skjuts i rätt riktning. Helt klart så är detta något som de flesta verkligen uppskattar och som kan vara precis vad som behövs för arbetsgruppen.

816-4-eventsMånga gånger har man föreläsningar eller möten en del av dagen, för att sedan hitta på roliga saker tillsammans. Femkamp, stadsrundvandringar, spa-upplevelser och mycket annat brukar stå på programmet. De kan hållas i närheten av arbetsplatsen eller så bokar man in en resa tillsammans. Det har visat sig att efter liknande events så återvänder man till kontoret som en mer homogen grupp, och atmosfären på arbetsplatsen stiger avsevärt.

Olika sorters events

Poängen med dessa dagar av aktiviteter är naturligtvis att motivera deltagarna men även att de ska lära känna varandra. Vad man gör kan dels bero på budgeten men även på vad man helst av allt vill åstadkomma. Missa inte den populära inspirationsdagen i Stockholm. Den är som gjord för att inspirera och motivera alla på arbetsplatsen till handling. Med flera mycket bra talare och ett varierat program så är detta för många den viktigaste eventen på hela året. Den kallas ibland för utbildningsshow som visar på hur underhållande men ändå informativ den ändå är. Bor du på Västkusten annordnas inspirationsdagen i Göteborg.

För de flesta har behov av variation, lite underhållning passar alltid bra på ett evenamng eller event. När man skrattar eller njuter av något tillsammans så bildas det vänskap eller i alla fall närhet. Ibland är det just vid liknande aktiviteter som man upptäcker varandra. Om man inte arbetar direkt med en person så är det inte alltid så lätt att bilda sig en uppfattning eller se varandra som arbetskamrater. Men efter en event så kan man inte bara namnen på varandra utan har också sett sidor av personligheten som inte alltid kommer fram under arbetstid.

Föreläsningar och events

Ett av de bästa sätten att få igång ett evenamng eller göra det nyttigt för gruppen är genom att boka in en föreläsning. Det finns flera olika ämnen som kan vara av intresse för just ens egen bransch eller avdelning, information som kommer att vara nyttig för arbetsprocedurerna. Eller så handlar det om något som är intressant för de flesta, oavsett vad man jobbar med.  Läs mer om Hans Roslings närkurser här.

Många lägger sina evenemang på hösten eller våren, det är då de behövs som bäst. När dagarna blir allt mörkare och kallare brukar många känna sig trötta och mindre motiverade. Det samma på våren, luften går ur många efter julens festligheter och den kalla vintern. Med en event kan man lyfta upp stämningen och arbetsmoralen, det blir alltid mycket lättare att ta itu med sitt arbete efter att man deltagit i ett evenemang. Om man sedan väljer en föreläsning eller workshop som är motiverande och riktar uppmärksamheten på hur man kan förbättra sina rutiner så blir det ju ännu bättre. Framför allt så kan man lära sig vilken inställning som kommer att bidra till en bättre arbetsplats. För om man har motivering och en bra inställning så brukar det mesta falla på plats.

Vikten av events

Det finns flera olika anledningar till varför en arbetsgivare skickar sina anställda på evenemang.

  • Som en belöning för de anställda, ett sätt att uttrycka sin uppskattning på.
  • För att motivera och stärka självförtroendet, gärna med inspirerande föreläsningar eller seminar.
  • Som ett sätt att binda samman de anställda och skapa en bättre atmosfär på arbetsplatsen.
  • Lyfta stämningen och ge lite extra energi till alla deltagare, vilket sedan kan användas på arbetet.

Oavsett vilken grundläggande anledning som ligger bakom dessa events så brukar de alltid åstadkomma så gott som allt nämnt här ovan. En del beror också på hur mycket tid man har till sitt förfogande. Ibland kan det räcka med en helg, eller ett par dagar mitt i veckan. Andra gånger så tar man en hel arbetsvecka och kombinerar det hela med konferens och föreläsningar.

Planera i god tid

Om man vill ha en särskild plats för sin event, eller om den ska inkludera en föreläsning av någon känd person, så brukar det kräva planering i god tid. Vissa dagar på året så är det lättare att få plats på de platser som anordnar dessa evenemang, medan andra är mer populära och  måste bokas nästan ett år i förväg. Hur deltagarna tar sig till platsen är något annat att tänka på, så att den är lätt att nå med bil, tåg eller flyg. Ett evenemang kan vara ett riktigt lyft för en arbetsplats, precis vad som behövs för att vända trenden uppåt. I alla fall tills det är dags för en ny event.