Hjälp för att starta eget

Om man vill komma igång med egen verksamhet bör man planera noga. Man måste beräkna kostnaderna, och helst ha en budget som tillåter för oväntade utgifter. Ibland kan det vara bättre att börja lite smått för att sedan kunna gå för det helhjärtat. Allt fler utvecklar även en hobby, som till exempel smycketillverkning eller musik, för att få lite extra inkomst.

MA356-starta egetDet är inte alltid lätt att få jobb om man har verksamhet utan f-skatt. Många företag vill inte leja någon som de måste betala arbetsgivaravgift och försäkring för. Sedan kan det bli komplikationer med skatt och mycket annat som får folk att dra öronen åt sig. Därför är det viktigt att kunna fakturera som egenanställd. Många gånger kan det ge en större chans att man blir vald för jobbet om det finns flera sökande.

För att kunna driva verksamhet utan f-skatt måste man gå genom en tredje part. Man skickar faktura genom ett finansbolag, som sedan tar på sig ansvaret för alla bokföringdetaljer. Vanligtvis måste man fakturera moms, betala in försäkringar och arbetsgivaravgift, samt se till att skatten betalas in. Det är allt detta som man vill undvika genom att välja någon som kan fakturera som egenanställd.

Det är lättare att komma igång med någon form av verksamhet om man kan fakturera som egenanställd. Man kan börja lite smått, och sedan utöka när man ser att det flyter. När man märker att det är dags att ta steget fullt ut kan man registrera sig. Tills dess är det lättare att ha en verksamhet utan f-skatt. Man kanske vill bygga upp ett lager, eller utöka kundkretsen, innan man satsar fullt ut på verksamheten.

Många som väljer att fakturera som egenanställd gör det för att ha lite inkomst på sidan av. Studenter, musiker, och andra som har något annat för sig under dagarna kan lätt driva verksamhet utan f-skatt på sin fritid. Man kan hålla på med det man tycker om, och även få betalt för det. Vissa gör på detta sätt år efter år, eftersom det alltid är en sekundär sysselsättning.

Tack vare att man kan fakturera genom någon annan har många möjligheter öppnats. Man har vanligtvis fler gig eller jobb att välja mellan. Tidigare kunde man missa ett jobb bara för att man inte kunde skicka faktura. Nu beror det mer på ens skicklighet och kunskaper. Det gäller att visa vad man kan, och göra det väl. Det ekonomiska sköter andra om.