Hur man bygger stenhus

Sten och trä är helt olika material, men båda lämpar sig väl till att bygga hus. Traditionellt har man använt sig av båda materialen i Sverige, bland annat därför att de finns lätt tillgängliga. Varje typ har sina egna för- och nackdelar.

MA123-stenmurIdag finns det många tillverkare av stenhus. Det är ett populärt material och mycket tåligt. Kostnaden och byggtid varierar ganska mycket beroende på hur stort hus man bygger. Men även stilen påverkar kalkylerna. Ett enplanshus brukar bli dyrare än ett våningshus, till exempel. Detta beror på att grunden är så viktig, och kostar en hel del att utföra. Ett högre hus kräver mindre grund än om man brer ut sig på marken. Det är viktigt att allt vatten och avlopp är på plats innan man gjuter grundplattan. När den torkat kan man börja med det egentliga byggandet.

Egentligen använder sig tillverkare av stenhus av olika material inne i väggarna. Det brukar vara lättbetong, lecablock eller betongelement. Dessa material tillåter huset att andas, samtidigt som det isolerar mot yttre klimat. Eftersom det reagerar långsamt på olika temperaturer håller det huset varmt på vintern och svalt på sommaren. För bästa resultat använder man sig av stenmaterial både på insidan och på utsidan av huset.

Det är viktigt att välja en bra tillverkare av stenhus. Man bygger för framtiden. En orsak till att välja stenhus är att man inte måste hålla på och måla om efter bara några år. Det håller sig snyggt länge, om man använder sig av bra material redan från början. Vissa gedigna stenhus finns kvar efter flera hundra år, och ser riktigt fräscha ut också. Även om man kanske inte planerar för så långt fram i tiden, vill man ändå ha ett bra hus för sig själv och sin familj.

Vissa tillverkare av stenhus har sin egen fabrik, och kan därmed verkligen garantera kvaliteten. När man använder sig av lättbetong i väggarna går det relativt snabbt att bygga ett hus. Detta drar ner kostnaderna avsevärt, vilket är ett stort plus för de flesta. Man vill också gärna flytta in så fort som möjligt när man bygger eget, det känns som en evighet innan huset står klart.

Genom att vända sig till en tillverkare av stenhus får man professionella arbetare som uppför huset snabbt och effektivt. Man kan ofta få det helt nyckelfärdigt. Men om man tycker om att göra något själv, eller vill dra ner på kostnaden, kan man istället beställa stommonterat från dem.