Julgranskulor och annat pynt på olika språk

Till och med i länder som inte är kristna så har julen fått ett stadigt fotfäste. Det är något speciellt med just den här högtiden. Kanske för att den lägger fokus på att vara god mot andra. Eller för att det är ett tillfälle för familjen att komma tillsammans. Alla vill ju känna sig omtyckta och även kunna uttrycka det mot folk i sin närhet. 

I Sverige har julen långa och gamla traditioner. Förutom de som gäller för alla brukar de flesta familjer komma upp med sina egna saker som bara måste finnas till jul. En speciell dekoration eller en kaka vars hemliga recept har gått i arv. Oavsett om du är religiös eller inte så är det många som satsar på att göra julen till något alldeles speciellt. Bland annat finns det många som bara älskar att pynta och göra det lite festligt. 

Dags att dekorera 

Både företag och privatpersoner satsar hårt på att pynta inför julen. Du ser granar överallt, i vestibuler och vardagsrum, på torg och i skyltfönster. Det är ofta det första tecknet på att det börjar bli dags för högtiderna. Plus alla annonser om julbord, som är en annan tradition som fått fotfäste. Att dekorera granen är ett nöje som många familjer gör tillsammans. Kartongerna bärs ner från vinden och nya dekorationer köps in för att komplettera det hela. Helt perfekta julgranskulor som pryder sin plats. 

Det är vanligt med ljus som hänger i fönstren. I vissa områden känns det som en himmel när du ser alla stjärnorna i höghusen. Men även andra lampor som gör att mörkret känns mindre tryckande. Arrangemang med mossa och ljus, här rekommenderas det att använda batteridrivna eller elektriska lampor. En röd gardin, och gärna några bonader som gått i arv. Det kan ta lång tid att dekorera hela huset, för även processen är en del av glädjen. Hitta hela julens pynt på en plats. 

Intressanta traditioner som utvecklas

Det är ganska roligt att se på hur jultraditionerna har utvecklats. Bara en sådan sak som köttbullarna på julbordet, något som nästan är heligt på sina håll. Men egentligen så är det en ganska ny vana, som nu har fått ett sådant fotfäste. Andra traditioner är äldre, de härstammar från det gamla bondesamhället, ofta med deras trosuppfattningar som grund för sedan. Som att ställa ut gröt till tomten, de ville hålla sig väl med honom. Julbocken grundar sig på tron att Tors vagn drogs av bockar. 

Alla har som sagt sina egna traditioner medan mycket är universellt eller i alla fall nationellt. Vissa delar av landet kanske kallar det något annat, men det är samma sak. Olika ord för julgranskulor, läs mer den här artikeln i Expressen. Det är inte heller så att du måste använda dig av allt pynt eller delta i alla aktiviteter som har att göra med julen. För en del är julbaket det allra viktigaste, och de ser till att lägga ner mer tid på det. Andra vill gå till så många julbord som möjligt. För en del är pyntet och de hemgjorda julklapparna något som absolut måste finnas med. De flesta vill också ha tid att dricka en mugg glögg eller två. 

Julgranspynt runt hela världen

Rött är julens färg, men på sina håll är det lila som gäller. I Sverige så äter man skinka, sill och köttbullar, medan engelsmännen går in för en stor, fylld kalkon. Italienarna går till kyrkan den 25 december, medan mellandagsrean redan har tjuvstartat här i landet. Det är ganska roligt att jämföra olika traditioner. Du kan se många likheter, men även en hel del skillnader. Härligt med jul i olika länder

Det har blivit ganska populärt att resa på julmarknad till olika länder. För oavsett om traditionerna och pyntet är exakt likadant eller inte så är stämningen det som räknas. När det är lite kallt och mörkt så kan en lång gågata fylld av godsaker och presenter vara riktigt inbjudande. Du hör julmusik överallt, på mer eller mindre kända språk. Luften fylls av dofter som hör samman med högtiden. God mat och dryck är en central del av firandet, och även veckorna som leder upp till det. 

Fira jul på rätt sätt

Det finurliga med julen är att du kan fira den som du vill. De flesta tänker inte så väldigt mycket på var den härstammar från, utan ser det som ett tillfälle för att ha det bra. Många satsar på att hjälpa andra. De donerar pengar till olika välgörenheter, jobbar frivilligt på sjukhusen för att muntra upp de som måste tillbringa juldagarna där, och mycket annat som anses viktigt just den här tiden på året. För att dra ut på allt det roliga så dekoreras det och pyntas överallt. Sakerna kanske inte kallas samma sak överallt, men deras syfte är att sprida glädje.