Prefabricerade takelement-  en lönsam affär

Byggandet har tagit fart som aldrig förr, vilket är tur med tanke på vilken efterfrågan det finns. På många orter är det akut bostadsbrist, antingen rent allmänt eller för en viss typ av bostäder. De flesta studenter, till exempel, har behov av något litet och billigt, de har inga stora pengar att lägga ner på sin hyra ännu. Det finns ett stort antal äldre personer i landet som skulle vilja byta ner sig i storlek när barnen flyttat ut och det blir jobbigt att städa en stor villa.

669-5-takelement

Men samtidigt så finns det också ett växande antal barnfamiljer som skulle vilja ha ett eget hus, där barnen kan leka utomhus. Det behöver inte vara så väldigt stort, men läge och infrastruktur i området är viktigt. Allt detta har lett till en oerhörd efterfrågan av nya hus, både för en eller flera familjer. Men i takt med att efterfrågan av bostäder ökat så har också flera möjligheter för snabba byggen utvecklats. Idag är det möjligt att bygga ett hus med ett stort antal prefabricerade element och väggar.

Bostadsbyggen som aldrig förr

Antalet byggen har ökat dramatiskt de senaste åren och allt fler satsar på just denna bransch. En anledning till att det blivit lättare och billigare att bygga hus är just det faktum att man kan beställa olika element och moduler från en fabrik och sedan bara sätta upp dem. Allt är förberett för ventilation och elektricitet vilket avsevärt drar ner på byggtiden. Du kan läsa mer om takelementer här (på norska). Dessa är bara en komponent som kan göra att huset står färdigt på kortare tid än med traditionella metoder.

Det kostar pengar när ett bygge drar ut på tiden, så om man kan snabba upp vissa steg så är det riktigt lönsamt. Samtidigt så är det viktigt att inte ge avkall på kvalitet och säkerhet, alla krav och lagar måste uppfyllas. Men när man jobba i lugn och ro på en fabrik så är det lättare att få med sig allt, än när det är en stressig byggarbetsplats med ständiga krav på att bli färdig. Det finns flera olika komponenter och moduler tillgängliga, så det går att anpassa dem till de planer man har för sitt hus. Massivträelement har blivit populära då man skall bygga hus eller byggnader.

Med hjälp av dessa element och byggmoduler så har en del kunnat få upp flerbostadshus på bara ett par veckor. Detta hör naturligtvis inte till det vanliga men visar ändå på att det är helt möjligt att snabbt bygga hus. På en del ställen runt om i landet har kommunerna tillhandahållit tomter som annars var tänkta för något annat. Men man gör undantag och hyr ut dem för att kunna få upp fler bostäder. Själva byggmetoden är enkel nu med de färdiga elementen så det är ett effektivt sätt att ge fler familjer möjlighet till en bra bostad.

Lönsamt med byggmoduler

Det är inte bara bostäder som behövs på de flesta ställen men också en bra anställning. Tack vare uppsvinget i antal byggen och efterfrågan på olika element så har detta också lett till flera jobb. En del firmor har lyckats dra nytta av situationen genom att tillhandahålla det som kunderna vill ha. Örnsköldsviks Allehanda skriver här om en framgångssaga med takelement. Detta skapar arbete i bygden och ger arbete till fler personer, ett stort plus överallt men extra viktigt på vissa orter. Samtidigt så ökar möjligheterna att kunna få tag på bra element för ett bygge, så det blir en vinnande situation för alla parter inblandade.

Många gånger så handlar det om att ha en bra ide’ och kunskap om hur man ska kunna realisera den. Men det kan också handla om att ha en bra produkt vid rätt tidpunkt. Just nu är det takelement och byggmoduler som gäller, det är populärt och efterfrågan bara ökar. Detta kan vara startpunkten för att sakta men säkert utöka sin firma och bli allt större. Man flyttar till nya lokaler och kan anställa fler medarbetare, och en god kedjereaktion har kommit igång.

Byggen som håller

Att bygga med takelement och moduler är som ett pussel. Alla delar måste passa ihop men när man väl kommit underfund med mönstret så går det fort att bli färdig. Men även om det har gjort det möjligt att öka takten och bli färdig på nolltid så är dessa element minst lika starka och hållbara som traditionella byggen. Helt klart ska man välja en bra leverantör, en som är certifierad och säljer godkända element.

Bristen på bostäder är mycket stor vilket gör bygge en bra bransch att satsa på. antingen genom att bygga själva husen eller genom att tillhandahålla de material som finns. Till exempel takelement och andra prefabricerade delar. Som erfarenheten ovan visar på så kan detta snabbt bli en riktigt lönsam affär.