Prova på att använda tvättnötter

Människan gör det mest utav vana och de flesta tycker om att ha rutiner att följa. Därför tar vi till exempel samma tvättmedel på hyllan varje gång vi behöver köpa nytt. Men om du vill byta mot en ny och mer naturlig vana i tvättrummet ska du prova att använda tvättnötter.

264-tänk-ekologisktDu kanske tror att det här med tvättnötter är något nytt påfund men det är snarare tvärtom. Tvättnötter är nämligen ett mer miljövänligt alternativ än tvättmedel och de här nötterna har använts i Asien i hundratals år redan.

När du beställer tvättnötter ingår en ekologisk tvättpåse så att du kan använda dem i tvättmaskinen. Då behöver du alltså varken använda dig av tvättmedel eller sköljmedel. Om du trots allt vill att kläderna ska dofta gott när de kommer ur tvättmaskinen kan du använda dig av eteriska oljor. På nätet är bland annat EkoStuff återförsäljare av tvättnötter.

Om nötterna

De indiska såpanötterna är faktiskt bär egentligen och därmed kan även du som är nötallergiker använda dig av dessa tvättnötter. I nötterna återfinns ett naturligt rengörande ämne som kallas för saponin. Det är detta som gör att dina kläder blir rena igen. Med tvättnötter slipper du också eksem, klåda och hudirritationer som kan uppkomma vid tvätt med vanligt tvättmedel. Rolig kuriosa om träden som nötterna växer på är att de måste vara hela 12 år gamla för att de ska kunna få nötter.

EkoStuff är återförsäljare på nätet av ekologiska presenter och här kan du som sagt också finna tvättnötterna om du skulle vilja ge bort det som en annorlunda och rolig gåva till någon du tycker om. Dock ska du alltid komma ihåg att se efter i kläderna vilket gradtal de ska tvättar i fortfarande. Vissa tyger och material är som bekant mer känsliga än andra. Men det finns bra tips på olika hemsidor, bland annat om att så här blir din ylletröja ren igen.