Så hjälper bra ventilation med husets hälsa

Alla vill hålla sig friska och sunda. Folk lägger ner stor möda och ofta även pengar på att äta rätt och motionera. Det är normalt att vilja må bra, både fysiskt och mentalt. Därför är det också helt naturligt att tänka på dina omgivningar. När huset är sunt så mår även de som befinner sig därinne bättre. Ett av de första stegen är att se till att ventilationen fungerar som den ska. 

Allting förorenar på ett eller annat sätt. Folk, möbler, målarfärg samt till och med leksaker. Därför är det viktigt att byta ut luften kontinuerligt. Många hus är byggda väl men innemiljön fungerar ändå inte riktigt som du skulle önska. Bland annat kan det bero på att när du byter ut metoden för uppvärmning så förändras hela cirkulationen. Det blir inte längre samma självdrag utan du måste skapa nya sätt att få luften att cirkulera. 

Vikten av tillräcklig ventilation

En vuxen person tar in cirka 10 000 liter luft per dygn. Det är ganska mycket, speciellt om den inte är helt bra. Alla behöver syre, men även luft som är fri från föroreningar. Inte bara gravida kvinnor gör väl i att lära sig andningstekniker, för den kan göra stor skillnad för din hälsa. Men det utgår från att luften du andas in är någorlunda ren. Idag är det mycket vanligt med allergier och astma, till och med hos små barn. Återigen så är ventilationen nyckeln till en sundare kropp. På hemsidan hittar du mer information. 

Förutom att du vill få bort föroreningar så är det viktigt att inte fukt tar sig in i huset. En del fuktighet är viktig för att du ska må bra. Men när det blir för mycket är det lätt hänt att bakterier och mögel får fotfäste i hemmet. Ibland märker du inte av det, förrän barnen får den ena luftrörsinfektionen efter den andra. Eller så känner du en dag en dålig lukt, kanske ser du några små fläckar. Innan det kommer så långt är det bättre att skapa en god cirkulation som ger dig den perfekta balansen på innemiljön. Avfuktningstekniken håller ditt hem fräscht. 

Risker med dålig ventilation

Det allra viktigast är naturligtvis att folk ska må bra. Allt fler försöker skapa en god innemiljö genom att placera ut växter på väl valda platser. Gärna sådana som drar till sig mycket koldioxid och ger ifrån sig mer syre. I vissa städer har det byggts hela höghus som är fulla av träd och buskar. Det ska ge de som bor i huset en bättre luft, och sila bort en del av smog och annat som gärna kryper in i hemmen. 

Allt detta görs i ett försök att ge dig bättre luft. Dagens hus är ganska instängda. De tillverkas inte längre av farliga material som tidigare, de flesta ryser när de tänker på asbest. Men allting har någon form av kemikalier i sig, det är i det närmaste omöjligt att undvika helt och hållet. Dessa kemikalier avges i luften. Det rör sig inte om så stora mängder men understryker ändå vikten av god ventilation. Speciellt när du lägger det till den koldioxid och andra ämnen som en helt vanlig person avger. Om vikten av att gamla byggnader har bra ventilation skriver Sveriges Radio på den här sidan

Själva byggnaden mår också bättre av att luftas ur varje dag. Ett hus mår bra av att hållas rent och utan allt för mycket fukt. Det håller längre om du ser efter det. Så låt gärna experterna ta sig en titt och se hur du kan förbättra ventilationen. Ibland räcker det med några små tilltag för att du ska märka stor skillnad. Det är bättre att förhindra fukt och dålig luft att få ett fotfäste än att behöva sanera vid ett senare tillfälle.

Smarta hem som sprider hälsa

Du kan idag koppla upp flera funktioner i ditt hem till en elektronisk enhet. Det går att reglera ljus och värme, samt ventilation, med bara ett par klick på en platta. På det sättet kan du spara energi och hela tiden ha full kontroll över ditt hus. Samtidigt kan det vara en fördel när något händer. Ibland måste du snabbt kunna stänga av ventilationen, så att du inte får in farliga ämnen. Sveriges Radio skriver i denna artikel om vikten av att stänga ventilationen vid brand i närheten. 

Det är bra att ha kontroll över innemiljön. Just luften är något som du inte märker direkt om den är dålig. Istället är det först när familjen blir sjuk eller du ser mögel som du blir medveten om problemet. Men när du reglerar ventilationen och har ett bra system installerat så minskar risken för att du någonsin behöver uppleva detta. Det finns olika sätt att mäta innemiljön och se hur pass sund luften är. Experterna kan också upptäcka fukt och mögel långt innan det blir synligt för en lekman. 

Så till en början gäller det att installera bra ventilation om det inte redan finns på plats. Det kan räcka med ett par justeringar, i vissa delar av huset. Sedan bör du se till att ha full kontroll över ventilation och innemiljön. Ett smart hur är en klar fördel. Men även ett jämnt underhåll är på sin plats. De flesta ser över tak och fasad någon gång om året. Du kanske kan passa på att anlita någon för att kontrollera inomhus också, när du ändå håller på. 

Ta vara på din investering

Ett sunt hus lever längre, precis som människorna. Förutom att du vill må bra så är ett hus en stor investering. Du lägger ner mycket pengar på att köpa in det och sedan underhålla det. Så det är ganska naturligt att du ska skydda det mot fukt och mögel. Skulle du ändå få problem så är det bra att låta proffsen ta hand om en ordentlig sanering. För mögelsporerna är ruskiga och kan lätt sprida sig till andra delar av hemmet. För att inte tala om vad de kan göra om de kommer ner i barnens lungor. 

Det är ganska mycket att tänka på när du har ett hus. Men det lönar sig att hela tiden ligga steget före. Att skapa en god innemiljö med tillräcklig ventilation. Det finns flera bra och enkla tips som du kan tillämpa i vardagen för att minska på fukt i hemmet. Till och med barnen kan bidra till en bättre luft. Samtidigt som alla mår bättre så brukar samma tilltag göra att du sparar energi, en klar fördel av flera olika anledningar. Så satsa på att ha ett sunt hus som gör att alla får bättre hälsa, och som också lönar sig ekonomiskt.