Så hjälper KBT-verktyg mot grubblande

I en värld där det ofta är stressigt att försöka balansera allt som har med barn, familj, jobb, vänner och fritid att göra är det inte konstigt att allt fler anger att de ofta grubblar över om de är tillräckliga eller inte. Man funderar helt enkelt på vad man kan göra för att må så bra man bara kan i sitt liv.

Som tur är finns det idag mycket hjälp att få för den som känner att grubblandet har tagit överhanden och att man inte längre vill låta det vara så. Att gå igenom livet och hela tiden behöva fundera över saker istället för att ha det roligt så mycket det går är ju sällan roligt. Fler än någonsin söker dock hjälp för just grubblande, ångest och andra saker som gör att livet inte känns fullt så bra som det borde. Detta är positivt eftersom det visar att det stigma som existerade kring det hela för femtio år sedan nu är borta.

KBT är en populär metod för att hjälpa människor att må bra i vardagen och så hjälper KBT-verktyg mot grubblande är något en psykolog kan svara på åt dig. Hos psykologtjänst caroline kraus hittar du rätt hjälp för dig som vill göra något åt dina funderingar. Det kan handla om allt från att du går igenom en skilsmässa till att du har ångest eller något helt annat. Ibland kan man också gå i terapi i förebyggande syfte om man exempelvis står inför ett tätt samarbete med någon eller om man vet att ens familj kommer att gå igenom en tid av prövningar.

Vad är då KBT? Detta är en fråga som många ställer sig och så hjälper KBT-verktyg mot grubblande är en annan. Du kan klicka här för att få reda på mer om kognitiv beteendeterapi i Stockholm och se om det kanske kan vara något för dig.

KBT-terapi i media

Det skrivs väldigt ofta om olika sorters terapi som man kan söka för att förbättra sin livskvalitet. Sveriges Radio rapporterar här om KBT-terapi online och detta är ett relativt nytt koncept som vissa älskar medan andra tycker att det inte alls är smart att lägga det hela på nätet.

Aftonbladet rapporterar i den här artikeln om hur KBT-terapi kan hjälpa vid depression och detta är bra läsning för dig som själv känner att du har behov av hjälp eller har en anhörig eller vän som har det.

Så kan KBT-verktyg hjälpa vid grubblande. Läs mer på den här sidan i Expressen och se om detta kan vara något som kan förändra ditt liv. Att läsa är alltid en bra ide’ för den som vill försäkra sig om att man inte missar något som kan vara en hjälp för en i sitt liv.

Tänk på detta när du väljer terapeut eller psykolog

  • Våga fråga! Detta är en devis som för femtio år sedan inte hade varit aktuell men faktum är att stigmat kring att prata om mental hälsa inte försvunnet och man kan idag prata fritt om det i många kretsar. Genom att kolla med vänner eller familj om de har gått i terapi kan du få tips om en psykolog som kan tänkas passa dig. Så länge du frågar någon som du verkligen har förtroende för finns det ju ingen risk att du får några tråkiga svar. De vill ju dig väl.
  • Kolla upp vilka betalningsalternativ som finns. Detta kan tyckas tråkigt men det är ett faktum att du måste veta vad det är det kommer att kosta dig. De flesta psykologer har avtal som gör att du kan komma undan till ett rimligt pris och i många fall kan arbetsgivaren betala en stor del av kostnaden. Det är viktigt att du undersöker dina möjligheter så att du är väl förberedd.
  • Gör en budget! Är det inte din arbetsgivare som tar kostnaden är det viktigt att du gör en budget! Tänk på att det är en investering i dig själv som du inte vill vara utan men var samtidigt smart med vad du har råd med. Be någon att hjälpa dig att göra en budget om du inte är helt säker på hur det fungerar. Det är alltid bäst för att den ska bli så bra som möjligt.
  • När du hittat en psykolog du är intresserad av bör du alltid mejla eller ringa honom eller henne för att boka en tid. När det kommer till terapi är det alltid bäst, så långt det är möjligt. Det ger dig nämligen chansen att se till att du känner att personen är rätt för dig. I terapi måste du ju vara hos någon som lyssnar och som du känner dig bekväm med. Du kan dessutom ställa frågor som så hjälper KBT-verktyg mot grubblande och annat som du undrar över. Känns det inte bra efter att du besökt honom eller henne bör du gå någon annanstans. Det betyder inte att personen inte var duktig, det betyder helt enkelt att det inte var rätt psykolog för dig.
  • Du som vill vara extra säker på din sak kan också kolla upp en psykolog online. Ibland lämnar tidigare personer som gått dit rekommendationer kring en psykolog och ibland, men inte ofta, kan det hända att de varit med i media. Allt som finns att läsa kan vara av intresse för den som vill se till att man gör bra val för sig själv.

Så hjälper KBT-verktyg mot grubblande

Att läsa på om varje ämne där man ska ta ett viktigt beslut är alltid bra för den som vill öka chansen för att de ska göra ett bra val som ger resultat. Då kommer man också känna att samtalen är produktiva och några som man faktiskt vill gå till för att förbättra sitt liv.

Det är ju faktiskt så att dagarna som går är det som är livet och om man inte tar vara på det finns det alltid en risk för att man missar viktiga saker. KBT-verktyg kan hjälpa en att hantera vardagens utmaningar på ett bra sätt och därmed förhöja livskvaliteten hos den som sökt hjälp. Detta påverkar i sin tur ju inte bara en själv utan även dem man har runt omkring sig. Det ger helt enkelt ett bättre liv för alla som man har turen att få ha i sitt liv. Att gå och prata med någon när man behöver det är att investera i sig själv och ta ansvar för sin hälsa i alla lägen. Det är idag inget konstigare än att besöka doktorn om man har en hosta som inte går över eller något annat problem.