Så lurar du tjuven med nyckelskåpet

Ett litet skåp där du kan hänga in dina nycklar är verkligen praktiskt. Dels hjälper det dig hålla reda på dina saker, men det kan också göra det svårare för tjuvarna. Se till att välja ett skåp som passar dina behov, samtidigt som det är godkänt av försäkringsbolagen. Speciellt viktigt är det för verksamheter som hanterar flera nycklar. Men även privatpersoner har blivit en speciell måltavla och bör ta hand om sina nycklar.

Det finns flera bra modeller av nyckelskåp. En del är utformade för butiker eller verksamheter som använder flera nycklar varje dag. En bilfirma till exempel måste verkligen hålla reda på alla de olika nycklarna. Men även ett helt vanligt kontor kan ha flera låsta utrymmen för att göra det så svårt som möjligt för tjuvar att ta sig in. Ju längre tid det tar för dem att komma fram till värdesakerna desto större är chansen att de inte hinner med.

Bra nyckelskåp som täcker dina behov

Samtidigt som du vill hålla reda skydda dina nycklar så måste det vara en praktisk lösning. Om det är krångligt att hänga in och komma fram till dem är det lätt hänt att slarv uppstår. Därför ska du tänka efter hur många nycklar det handlar om samt hur ofta de kommer att användas. För dagligt bruk kanske nyckelskåpet måste vara uppsatt på en lätt tillgänglig plats. Låset ska inte vara för svårt, och alla berörda ska veta hur de kan komma in i skåpet. Hos Butikskassa hittar du nyckelskåp med kodlås.

Kod är bra för du kan ändra den med jämna mellanrum. Har du bytt personal kan det vara bra att ha en ny kod. Speciellt om du varit tvungen att avskeda någon. Precis som med datorer ska inte koden vara något som alla kan gissa sig till. Barnens födelsedatum eller ditt telefonnummer ska alltså inte användas.

En fördel med kod är också att flera personer lätt kan komma åt nycklarna. Du måste inte hela tiden gå till ansvarig som har nyckeln till skåpet, utan jobbet kan flyta på mer effektivt. Lämna inte ut koden till fler än de som verkligen behöver den, för att skydda dina ägodelar ännu mer. Du kan klicka här för att hitta ett nyckelskåp med kod.

Dagligt bruk av nycklar

När du börjar se lite närmare på saken är det många yrken som dagligen använder flera olika nycklar. Till och med en helt vanlig familj har nycklar till huset, källaren, cykeln, bilen, jobbet och eventuellt sin brevlåda. Det blir en rejäl bunt som du måste hålla reda på. Samtidigt är det vanligt att ha extra nycklar ifall du tappar bort de du använder.

Så kan ett nyckelskåp förenkla arbetsdagen inom hemtjänsten. Läs mer på den här sidan i Ystads Allehanda. Hemtjänsts personal går verkligen igenom en lång rad med nycklar varje dag. Det är viktigt för dem att kunna komma in och ta hand om sina klienter, som ju ofta inte är så rörliga av sig. De har ett stort ansvar och måste därför verkligen vara försiktiga med nycklarna.

Hindra tjuvarna från att ta sig in

En ny trend hos tjuvar är att bryta sig in i hallen och stjäla bilnycklarna. De kommer även om familjen är hemma, speciellt på kvällen när folk gått och lagt sig. Det är en läskig känsla att veta att någon kommit in i ditt hem, även om de bara var ute efter nycklarna. En orsak till denna växande trend är att moderna bilar är svåra att stjäla utan nycklarna. Eller i alla fall koden som finns i nyckeln.

Expressen tipsar här om hur fel nycklar i ett nyckelskåp kan lura tjuven. En liten detalj som alltså kan göra stor skillnad. Du kan aldrig hindra tjuvar från att försöka. Men genom att göra det så svårt som möjligt för dem så kan du skydda dig själv och dina ägodelar. Samtidigt som du hela tiden har koll på var dina nycklar är. Om de skulle komma bort måste du anmäla det till polisen med en gång, för försäkringsbolagen är stränga.

Ordning och reda i hemmet

Många har som vana att slänga ifrån sig nycklarna någonstans i ingången till hemmet. Sedan blir det panik varje gång du ska ut och måste hitta dem. Då är det bra mycket bättre att ha en särskild plats för dina nycklar. Ett skåp där du kan hänga in både de du använder dagligen men också alla andra nycklar som kan behövas. Märk dem gärna så att du vet vart de går, eller så att hela familjen kan hitta rätt nyckel utan några problem.

Tidningen Aftonbladet skriver här om kreativa nyckelskåp. Det finns flera snygga skåp på marknaden, men du kan också göra ditt eget. Måla det i en trevlig färg som matchar din inredning i hallen eller var du än väljer att ha nyckelskåpet. Det rekommenderas faktiskt att hänga det lite längre in i hemmet så att tjuvarna inte når fram så lätt.

Vikten av nycklar

Tyvärr behövs det nycklar till så gott som allting. Ibland är det för att skydda personer i omgivningen. Du låser in farliga kemikalier så att inga obehöriga kommer åt dem. Medicinskåpet ska hållas låst så att inte barnen blir förgiftade. Ofta så är det dock för att skydda själva sakerna.

Statistiken visar att tjuvar ofta utnyttjar ett tillfälle som ges dem. De har varken tid eller resurser att bryta sig in där de möter motstånd. Naturligtvis kan en tom villa där familjen är på semester vara inbjudande. Men om det är fullt med belysning och nycklarna är inlåsta långt in i huset så är det möjligt att grannarna upptäcker dem innan de hunnit göra allt för stor skada.

Det samma på en arbetsplats. Om de lyckas komma in i receptionen så är det ändå flera låsta dörrar fram till kassaskåpet. Som naturligtvis också är låst. Nyckelskåpet har en kod eller nyckel, och det tar tid att bryta sig in. Därför lönar det sig verkligen att låsa in saker och ting. Gör det svårt för tjuvarna samtidigt som du själv lätt kan komma åt allting.