Sjukgymnastik för olika besvär

I dagens datasamhälle är det många som lider av besvär i nacke och rygg. Man sitter hela dagen framför skärmen och utför monotona rörelser. Andra har ett fysiskt arbete som sliter på muskler och leder. Vilken orsak man än har för sin värk kan sjukgymnastik hjälpa.

MA320-massageFör att kunna bli sjukgymnast i Göteborg måste man gå en tre-årig utbildning på 180 högskolepoäng. Man studerar inte bara teori och metodik, utan även medicin och beteendevetenskap. Poängen med sjukgymnastik är att bota och lindra olika sjukdomar och besvär. Men arbetet innefattar även förebyggand rörelser och information. Det är alltså ett ganska omfattande yrke.

Efter avslutade studier kan en sjukgymnast i Göteborg välja olika former av vidareutbildning. Dessa är mycket långa och kräver en magisterexamen samt klinisk handledning. I gengäld kan man sedan arbeta inom något av de 16 specialistområden där man kan få kompetens. Dessa inkluderar arbete med barn och ungdomar, patienter med psykiska problem samt behandling av äldre personer.

Det finns många olika sätt att arbeta som sjukgymnast i Göteborg. Ett flertal sjukgymnaster är anställda inom kommun och landsting, men det finns även stort utrymme för privata kliniker. Förutom att behandla patienter kan man arbeta med föreläsningar, förebyggande hälsovård och hälsoprofilbedömningar. Vad man väljer beror ofta på intresse och behov inom området.

Tack vare att man möter så många olika patienter kan arbetet som sjukgymnast i Göteborg vara omväxlande och intressant. Det är inte alltid lätt att veta exakt hur man ska behandla en patient, kroppen är komplex. Man kan använda sig av olika metoder, där massage är den mest utbredda. En del sjukgymnaster använder sig av akupunktur och elektrisk puls för att komplettera behandlingen.

Värme och träning spelar också en stor roll. Musklerna värms upp och töjs ut för att sedan tränas upp. Det är en process med flera olika delar, men träningen är grundläggande för en sjukgymnast i Göteborg. Vanligtvis sätter man ihop ett individuellt träningsprogram för patienten som de kan utföra själva hemma. I tillägg tränar man ofta i samband med behandlingen, när musklerna är som mest mottagliga för förändring.

Förebyggande hälsovård är en stor del av en sjukgymnasts vardag. Man kan behandla skador och spända muskler. Men för att undvika att de kommer tillbaka bör man komma till rätta med anledningen till problemen. Det kan vara en dålig arbetsställning, till exempel. Men även stress skapar många spända axlar och leder till huvudvärk. Allt detta går man igenom med patienten och ser hur man kan förändra situationen.