Viktigt med tillstand till gatupratare

När det blir barmark och solen börjar titta fram så brukar också gatupratarna ställas ut. Dessa skyltar är ett mycket bra sätt att göra reklam på, kanske visa var ens butik finns och vad man har att erbjuda. Men det är inte tillåtet att bara ställa ut dem hur man vill, utan det finns speciella tillstånd som det är viktigt att komma ihåg.

136-5-gatupratareEn gatupratare kan göra stor skillnad för verksamheten. Det är en liten reklampelare precis i närheten av butiken eller restaurangen, något som de som flanerar förbi vanligtvis inte kan undgå att lägga märke till. Men de kan också utgöra ett stort hinder för handikappade, speciellt de som är synskadade, så det gäller att använda dem på rätt sätt.

Olika sorters gatupratare

Det finns ett antal olika modeller att välja mellan, alla med sina egna fördelar. Bland annat kan man ställa ut en roterande modell, en som snurrar runt i vinden. Denna sprider budskapet, så att säga, till alla riktningar och når därmed ut till flera människor. Något liknande är trekantsstället, där man kan ha samma eller olika text på varje sida.  Andra har små ben som gör att själva texten kommer lite högre upp, vilket ger intrycket av en större yta. Sedan finns det varianter där benen är i rak vinkel till själva affischen, så den står stadigt.

Detta är ju ett sätt att kommunicera med sina kunder, både de som redan känner till verksamheten och de man hoppas kunna locka till sig. Ofta vill förbipasserande personer veta lite mer innan de bestämmer sig för att gå in. Här utanför kan man skriva Dagens rätt, speciella erbjudanden eller kanske en bild som visar vad för slags företag eller butik man driver. Man kan köpa billiga gatupratare. Detta är ju inte något som kastas efteråt, utan kan användas i flera år. Så förutom att de inte kostar så mycket att köpa så är det ju också en god investering med tanke på hur många timmars reklamtid man får ut av dem.

Det är inte bara modell och storlek på gatuprataren som man kan välja utan även färgen. Folk reagerar ofta bättre om färgen drar till sig uppmärksamheten, speciellt om den är i kontrast till bilden eller texten. Just texten ska man sedan variera, så att de som går förbi ofta kan se när något nytt kommit in eller när det är en speciell kampanj. Detta är ju ansiktet utåt, bokstavligen, och det gäller att utnyttja det så mycket som möjligt. Besök SignMaster för att få veta mer.

Viktigt att inte glömma tillståndet

Enligt lagen så är det inte bara att ställa ut en gatupratare, utan man måste ansöka om tillstånd. Undersökningar visar att de flesta inte gör detta, vilket ibland har lett till problem för andra. I samband med att man får tillstånd så ges det också ut anvisningar om hur en gatupratare ska användas, så att det inte blir en hälsofara.

De som går med rullator kan ha svårt att komma förbi en gatupratare om den inte är placerad på rätt sätt, eller så fastnar de med hjulen i dess ben. Detta kan ju leda till katastrof, om de ramlar omkull. Men ofta sår det blinda eller synskadade som är mest utsatta, och som verkligen kan skada sig. Speciellt om man ställer ut en gatupratare på ett ställe där de är vana vid att promenera. Om det helt plötsligt står ett hinder i vägen så går de ofta rakt på den.

Alla dessa situationer är något som alla vill undvika, både butiksägaren och de som passerar förbi. Därför ska man se till att skaffa sig de tillstånd som behövs och även följa de instruktioner som följer med. Ystads Allehanda skriver här om hur gatupratare kräver tillstånd av polisen. Ibland gör de stickkontroller, och man kan få böter. Men vanligtvis så gör de bara verksamheten uppmärksam på det faktum att de borde söka tillstånd, och ger dem tid att fixa det hela.

Alla vet hur viktigt det är att synas, att sticka ut ur mängden på något sätt. En gatupratare är det där lilla extra, en så gott som gratis reklamplats. Det är lätt att byta ut budskapet, och hela tiden hålla sig uppdaterad och fräsch.