Alla vet att den mobila teknologin har gått fram med stormsteg under de senaste åren. Utvecklingen har gått så snabbt att även tekniskt intresserade människor inte känner till alla nya funktioner. I ljuset av detta kan man fråga sig om utvecklingen är hållbar, och om den kommer avstanna till följd av hotet mot miljön?
Men vänta nu, hur kan tekniska framsteg vara farligt för miljön? Det är inte de tekniska framstegen i sig som är farliga. Det är däremot den massproduktion som sker av exempelvis telefoner. Alla telefoner kräver delar som betecknas vara kritiska resurser.
Ett bra exempel på detta är kobolt. Det är ett ämne som man främst utvinner i Afrika. Personerna som jobbar med utvinningen tar stora risker i arbetet. Lägg därtill att deras utvinning släpper ut mycket gifter som påverkar miljön.
Tyvärr har den ökande efterfrågan och de ökande priserna lett till att man utvinner mer än vad som är hållbart. Tyvärr utsätter man också människor för stora risker på grund av det farliga arbetet.
Många teknikintresserade människor brukar stoltsera med att dagens iPhone innehåller lika mycket prestanda som man hade tillgång till under månlandningen år 1969. Detta är givetvis fantastiska nyheter för mänskligheten om man ser ur ett forskningsperspektiv.
Samtidigt har vi i vissa delar av livet lyckats vända det till något negativt. Det pågår visserligen forskning gällande nya produktionsmetoder där man inte ska behöva lika många kritiska resurser för att kunna ta fram telefoner. Än så länge har man dock inte kommit fram till någon lösning.
Lägg därtill att vi som konsumenter av moderna smartphones blivit vana vid att ha tillgång till mycket teknologi. Denna frågeställning leder oss in på nästa punkt.
Kan vi leva utan vår nya teknologi?
Ur ett perspektiv bör inte detta vara ett problem. Låt oss inte glömma varför vi en gång i tiden köpte våra mobiler. Vi ville kunna ringa och kontakta våra nära och kära. Med tiden ville vi också kunna skicka enkla meddelanden. Allt detta är möjligt att genomföra utan att ha tillgång till den teknologi och de smartphones som inte är bra för planeten.
Sociala medier och annat tillkom i vårt liv under 2000-talet. Under denna tid kom även telefoner som man kunde surfa med. Mycket av det vi gör på nätet är egentligen helt onödigt. Vi kan likaväl spendera vår tid med att läsa en bok eller sätta oss vid en stationär dator. Men det måste väl finnas några fördelar med att kunna vara på nätet även när man är ute?
En fördel är att vi kan identifiera oss med hjälp av mobilerna. Denna fördel skulle faktiskt vara lite svårare att leva utan. Den senaste tidens utveckling pekar också mot att vi kommer behöva identifiera oss med mobilerna på flera ställen. Ett exempel är när vi ska hyra något, exempelvis en cykel, alternativt träna på gym. Det har dessutom börjat komma obemannade butiker där man använder bank-ID för att komma in och kunna handla.
Man skulle därför kunna säga att denna diskussion är ett tvåeggat svärd. Det finns bekvämligheter som vi inte kan leva utan, samtidigt som det finns bekvämligheter som vi kan skippa helt och hållet. Utan att vi visste ordet av det blev det en självklarhet att köpa skärmskydd för iPhone 13. Konstigt vore det annars när vi spenderar flera tusen på att köpa själva telefonen. Ur ett perspektiv är dock detta ett symtom på ett större problem, nämligen att vi är redo att spendera stora pengar på något som brukade vara billigt och endast gav oss tillgång till ett kommunikationssystem.
Skydda det du håller kärt
I denna artikel har vi listat flera anledningar till att telefonerna är fantastiska, men att de också kan ha en negativ påverkan på miljön och på arbetsförhållanden i fattiga länder. Vi kan i vilket fall konstatera att du har enormt mycket prestanda i din smartphone. Det är därför en bra idé att införskaffa fantastiska skal och kanske en försäkring som skyddar din telefon.
Vi kan nog förvänta oss att telefonen kommer utgöra det huvudsakliga identifieringsmedlet i framtiden. Vi kan nog också förvänta oss att vi kommer bevara mycket känsliga data i dessa apparater. Detta är visserligen inte något som står och väntar runt hörnet. Majoriteten av alla människor förvarar redan nu mycket känsliga data i deras telefoner. Men idag har man ofta ett alternativ för om mobilen skulle försvinna, exempelvis genom en bankdosa.
Sammanfattningsvis kan man säga att detta är en komplex fråga som kräver både eftertanke och analys. Som konsument ska man givetvis inte vara ansvarig för att lösa dessa problem. Du behöver som sagt både ett bra skal och ett bra abonnemang för att kunna leva ett enkelt liv. Vi har listat anledningar som påvisar hur viktigt detta är. Du behöver också använda telefoner för att kunna nyttja det grundläggande kommunikationssystemet, som var själva fundamentet till varför man utvecklade mobiler