Betalningsanmärkningar kan påverka din nomering

Betalningsanmärkningar kan påverka dig mer än din kreditvärdighet. De kan nämligen i vissa fall diskvalificera dig från att ens få en värdering. Vad innebär detta i praktiken? Lånebolag kommer bland annat kolla på din lön, dina tillgångar och tidigare krediter. Om du har en betalningsanmärkning kommer en del företag inte ens kolla på dessa faktorer.

Varför betyder det så mycket om du tidigare inte har kunnat betala dina skulder? Det är en signal för framtida långivare. Det tar nämligen tid att få en anmärkning. Man får ofta flera chanser innan detta sker. Du blir i regel kontaktad flera gånger och ibland kan du till och med få chansen till delbetalningar, även om detta inte ingick i avtalet från första början.

Men vad ska man göra om skadan redan är skedd? I dessa fall får man vänta på att pricken försvinner. Du kan dock göra mer än bara vänta. Du kan ta tag i din privatekonomi och öka din kreditvärdighet. En viktig faktor är din lön. Det handlar dock inte bara om hur mycket pengar du tjänar. Om du sparar mycket av dina pengar är det en god signal för lånebolagen. Detta ökar nämligen dina tillgångar, vilket är en slags trygghet både för dig och långivaren.

Du kan också försöka spara ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa en bostadsrätt. Detta är nämligen också en god signal som kan öka din kreditvärdighet. 

Man skulle därför kunna säga att det alltid finns mycket som du kan göra, även om du har varit i en dålig ekonomisk situation tidigare i livet. Många människor tenderar att ge upp och bli bittra om de får en anmärkning. Detta är naturligt, men någon gång måste man rycka upp sig och börja tänka på framtiden igen.

Vill du läsa mer om hur det fungerar? Få mer information hos

Andra viktiga kriterier

Det har blivit lättare att få företagslån. Så vad skiljer ett företagslån från ett vanligt privatlån? Man skulle kunna säga att det finns många skillnader. Även företag får en kreditvärdighet, den fungerar ungefär på samma sätt som de kriterier som vi har beskrivit tidigare i denna artikel.

Många nya företag får automatiskt en dålig kreditvärdighet. Detta är ganska logiskt på grund av att de inte har kunnat visa sig pålitliga när det kommer till betalningar. Av den anledningen försöker en del människor köpa redan befintliga företag när de ska starta en egen verksamhet. Man kan exempelvis ta över ett aktiebolag som avvecklas. 

Det finns dock möjligheter till att få kredit även för nya företag. Detta brukar i regel innebära högre räntor. Långivaren tar nämligen en stor risk om de inte kan vara säker på att få tillbaka pengarna. De höga räntorna kan göra risken värt mödan.

Som privatperson kan man också gå i borgen för sitt eget företag. Detta är ett stort risktagande, men det brukar övertyga långivarna att man är seriös. En del företagare belånar sitt hus eller låter deras partner stå som låntagare.

Krasst sett bör det dock nämnas att alla dessa lösningar inte är optimala. Det bästa är att i lugn och ro bygga upp en trovärdighet genom att ständigt betala sina fakturor i tid. I takt med detta bör man också kunna bygga upp ett eget kapital i bolaget. 

Problemet är att många människor har svårt att tänka långsiktigt. Det är dock på lång sikt som man kan bygga upp en stabil ekonomi samt ge sig själv goda förutsättningar för framtiden. Detta gäller både för privatpersoner och företagare. Som privatperson är det kanske viktigare på grund av att man inte kan ta sig ur sin situation på samma sätt som när man har ett företag.  

Framtiden med betalningsanmärkningar

Vi har redan nämnt att man kan ta sig ur sin situation som privatperson även om vägen kan vara lång. Men hur fungerar det för företagare? Företagslån med betalningsanmärkning kan påverka din chans som Gasell.

Det bör dock tilläggas att många av dessa eftertraktade priser är svåra att uppnå. Det finns dock rätt många saker som du blir exkluderad från ifall du får betalningsanmärkningar till ditt aktiebolag.

Värst är nog det faktum att betalningsanmärkningen kommer synas på en rad olika platser. Idag finns det nämligen en rad olika sajter på nätet som listar information om företag. Dessa sajter brukar skriva om ett företag har en betalningsanmärkning. Man riskerar därför att tappa kunder redan i ett tidigt skede – d.v.s. när kunden Googlar ditt företag.

Samtidigt bör det visserligen påpekas att denna faktor inte är den enda viktiga som en eventuell kund överväger. Man kan ha fått en anmärkning på grund av en tvist med en leverantör, där man medvetet har valt att inte betala en faktura. Det finns med andra ord undantag, även om man inte kommer bort från det faktum att det ser illa ut vid en första anblick.

I grund och botten måste många människor bli mer seriösa och ansvarstagande när de startar aktiebolag. Det finns enormt mycket information på Webben. Om man tar sig tid till att läsa alla tips och råd så kommer livet som entreprenör bli enklare.

Det känns som man börjar i fel ände om man redan under sitt första år hamnar i en dålig position, som exempelvis leder till dålig kreditvärdighet. Detta kan suga musten ur en och det är enkelt gjort att bli illa till mods. När vi blir illa till mods tenderar vi att ta ännu flera dåliga beslut, vilket i längden kan bli en dyrköpt läxa.