Investera i solceller till fastigheter

De flesta är medvetna om att miljön påverkas starkt av många olika energikällor. För att minska utsläpp och istället bidra till en renare miljö, har många valt att sätta upp solceller till fastigheter. Inte bara lantbrukare har gjort detta utan även många bostadsrättsföreningar.

MA60-solpanelDet har blivit allt vanligare att man ser stora fönsterliknande saker på tak runtom i landet. Vartefter som allt fler väljer solceller till fastigheter kommer detta att bli vardagsmat. Staten har också bidragit till denna ökning av solpaneler genom att subventionera installationen av solceller till fastigheter. Man kan ansöka om 35 procent av investeringskostnaden i statligt bidrag.

Flera lantbrukare sätter upp solceller på taket till sina lador och stall. Dessa är stora, tomma ytor som annars inte används till någonting. Där finns utmärkt utrymme även för växelriktare. Genom att måla ramarna i samma färg som ladan i övrigt kan man få det att smälta in ganska bra. Vissa lantbrukare arrenderar ut sina ladutak till utomstående för att fånga solenergin. På samma sätt som man arrenderar ut mark kan man alltså utnyttja sina andra tillgångar.

Andra solceller till fastigheter sätts i ramar på marken. I en del områden har en grupp lantbrukare gått samman och satt upp en stor anläggning. Detta är ett långsiktigt projekt som kan hjälpa fler att ha råd med all utrustning och installering. När det inte finns så många träd och byggnader som skymmer solen är det lättare att hitta en bra plats för solceller till fastigheter. Man kan välja den perfekta platsen i rätt väderstreck.

Eftersom man är beroende av solen kommer elproduktionen att variera med solceller till fastigheter. Vissa dagar får man mer, medan det kan vara ganska svårt att producera tillräckligt med energi under de mörka vintermånaderna. Man kan sälja överflödig el till ett elhandelsbolag. De betalar ofta inte så mycket, men man kan förhandla sig fram till ett resonligt pris. När man sedan beräknar hur mycket elen kostar, får man slå ut det på ett år.

I många bostadsområden har man satt upp solceller till fastigheter, det är inte bara lantbrukare som är intresserade av natur och miljö. Ibland ser man inte ens att det sitter solceller på taket, de smälter in i omgivning helt perfekt. Andra väljer att sätta dem på fasaderna, för att fånga mest möjligt solenergi. Med tiden kommer allt fler att inse att detta är en viktig investering för allas framtid. Det är bäst att utnyttja de naturliga energikällor som finns till hands.