Kontorsstolar kan användas till mycket

En del personer sitter precis hela dagen. De jobbar vid ett skrivbord eller liknande där de måste sitta rätt upp och ner. Det kan vara slitsamt för kroppen, värre än att stå upp faktiskt. Därför är det viktigt att ha en bra stol. Att sitta bekvämt men framför allt i en god position. Ergonomiska kontorsstolar är det bästa, något som allt fler arbetsgivare börjar inse. 

Många inreder sina kontor på ett lite modernare sätt. De har lärt sig att folk jobbar annorlunda om miljön är gynnsam. Det kan vara ett öppet kontorslandskap där personalen har kontakt med varandra. En del satsar på soffgrupper och starkare färger. Men hela tiden är det viktigt att tänka på hur du sitter. Vilken stol som används och även hur skrivbordet fungerar. 

En trivsam arbetsplats

Det är alltså ett flertal faktorer som ska spela in för att du ska trivas på jobbet. I alla fall om allt annat är på plats. Intressanta arbetsuppgifter och schyssta arbetskamrater brukar toppa listan. Men möblerna är också viktiga. Tänk bara vilken stress din kropp utsätts för om du sitter dåligt 40 timmar i veckan, plus övertid. Höj och sänkbara skrivbord kan göra stor skillnad på ditt kontor. 

Vissa skrivbord kan höjas så pass mycket att du kan stå upp och jobba. En fördel med detta är att du varierar din arbetsställning, samt bränner kalorier. Men det måste vara rätt höjd, precis som när du sitter ner. Axlarna ska inte höjas och du ska stå skönt. En del föredrar att sätta upp en av fötterna på ett stöd för att vila ett ben i taget. 

Även när du sitter ner är det bra att kunna justera höjden på både stol och skrivbord. Alla har unika och du sitter inte på samma sätt som grannen. För att göra det skönare för benen kan du använda ett stöd för fötterna även när du sitter. Det avlastar din kropp och ryggrad. Få mer information om Ergoffs fotstöd

Vad är ergonomi?

Ordet kommer från grekiskan och betyder ungefär att du anpassar arbetsplatsen till människan och inte tvärtom som ofta varit fallet. Även arbetsmiljön faller inom samma uttryck och är mycket viktig. En av orsakerna till att allt fler arbetsgivare satsar på ergonomiska kontorsmöbler är att det verkligen fungerar. Du minskar antalet sjukskrivningar, och bidrar till den allmänna hälsan på kontoret. Viktigt med ergonomisk arbetsstol

Men ergonomi inkluderar inte bara möbler, utan även den psykiska aspekten av arbetsmiljön. Det är en fråga om att förhindra ohälsa på alla sätt och vis. Ibland kan det kosta pengar, som när du byter ut de gamla stolarna mot nya, ergonomiska varianter. Andra gånger är det dags för en ny struktur och arbetsmetod, som gör att alla känner sig uppskattade och hörda. Det kan vara ett nytt sätt att tänka för en del arbetsgivare, men något som lönar sig för alla i det långa loppet. 

Nyttan av en kontorsstol

För att göra det lite komiskt är det intressant att se vad en kontorsstol kan användas till. Ergonomisk eller inte så är det ett utmärkt redskap. Tänk bara på de små barnen som bygger koja under skrivbordet och använder stolen som dörr. Eller på de vuxna männen som flyger ner för gatan på stolarna för att se vem som kommer fram först. Racing med kontorsstolar är faktiskt en riktig sport. Alltså inte bara i korridorerna på jobbet, men i en riktig tävling. Det kanske ligger något i vad de säger om att pojkar aldrig riktigt växer upp. 

Men förutom att du kan tävla med din stol så kan den beskriva din personlighet. Det finns nämligen stolar i en rad olika färger och mönster. Om du vill kan du matcha gardinerna i hemmakontoret eller lysa upp lite på jobbet. För att färger är viktiga finns det inget tvivel om. De kan påverka ditt humör på intressanta sätt. Men om din stol bara finns i grått eller svart så gör det ingenting. Du kan alltid komplettera med en pennhållare eller något annat som sprider glädje. 

Hur du klarar av den långa arbetsdagen

Med bra arbetskamrater har du kommit långt för att trivas på jobbet. De kan till och med göra det uthärdligt om uppgifterna är monotona eller tråkiga. Många arbetsgivare satsar nu också lite extra på arbetsmiljön. Det är bevisat att när folk trivs så är det mer produktiva. Alltså ses det som en investering för verksamheten. Förhoppningsvis så spelar den mänskliga faktorn också en roll. Att bry sig är viktigt för alla, även ledningen. 

Men det är inte bara stämningen på jobbet som är viktig. Möblerna och utrustning spelar också en stor roll. Med ergonomiska lösningar kommer du att sitta eller stå bättre. Eventuellt cykla medan du jobbar som de gör på en del kontor. Det leder till färre förslitningar och du blir inte trött lika snabbt. Musarmar och gamnackar blir allt ovanligare och du märker hur du orkar med dina uppgifter på ett helt annat sätt. 

Det är egentligen ruskigt när du tänker på hur många som fortfarande sitter fel och jobbar. Det borde vara normen med ergonomiska kontorsstolar och reglerbara skrivbord. Och det är bara en del av de hjälpmedel du kan få för att underlätta ditt arbete. Ta dig gärna en titt och se vad som finns, och fråga din arbetsgivare om det inte är dags att investera i medarbetarna lite extra. Sedan kan du alltid ta din gamla kontorsstol och tävla med den.