Vad som händer när lediga jobb går till utländska arbetare

Alla vill tjäna pengar så att de kan leva ett drägligt liv. En del har satsat hårt på att få en utbildning för att öka chanserna till ett jobb som de kan trivas med. Kanske inom ett yrke där de kan gå framåt och göra någon form av karriär. Men andra bryr sig inte så mycket om vad de arbetar med, bara lönen är skälig. De är villiga att slita hårt för att kunna tjäna lite extra. 

Varje år så kommer det många utländska arbetare till Sverige med en dröm om att öka sitt kapital. Regeringen har jobbat hårt för att se till att de har bra avtal och inte utnyttjas av skrupelfria företag. Men eftersom de är så många så har det ändå lett till vissa situationer som inte är direkt positiva. Nu försöker alla inblandade att komma upp med lösningar som dämpar problemen. 

Hitta ett bra jobb

Oavsett vilket jobb du letar efter så kan det löna sig att gå genom ett rekryteringsföretag. De är ett bra sätt att hitta fram till arbetsgivare som söker personal. Du kan även göra en anmälan och sedan vänta på att något händer. När det är behov så kommer dina papper att komma fram och du har möjlighet att komma upp för en intervju. En del som redan jobbar någonstans brukar göra så också, när de funderar på att byta jobb. Du kan alltid lämna intresseanmälan för jobb.

Om du är ekonomichef, jobbar inom HR, sjuksköterska, bärplockare eller vad som helst så finns det en rekryteringsbyrå för dig. Vissa är allmänna och jobbar med alla yrken. Andra har specialiserat sig inom ett visst område och sysslar mest med det. De har resurser och är aktiva med att koppla ihop arbetssökande med företagen. Ibland kan de hitta ett bra jobb som inte ens annonserats ännu, tack vare alla sina kontakter. Klicka här för att jobba som HR

Utländsk arbetskraft som bara ökar

Ett av de områden där många utlänningar jobbar är bärplockning. De kommer in till landet under en kort tid för att jobba riktigt hårt. Sedan åker de hem igen och lever bra på det de fått ihop. Under sin tid i Sverige har de avtal och ordnat boende. De allra flesta kommer från Thailand. Lediga jobb hos bemanningsföretagen som tar in utländsk arbetskraft. Det är dessa företag som har kollektivavtal och därigenom minskar friktionen mellan skogsägare och plockare.

För varje år som gått har antalet plockare ökat. De kommer också från andra länder och en del kommer hit helt av sig själva. Det viktiga i sammanhanget är att allt sker korrekt. Dels ska de inte skräpa ner eller slå upp läger i skogen. Samtidigt så ska ingen kunna utnyttja stackars människor som bara vill tjäna lite pengar genom att betala dem under minimilönen. 

Naturligtvis är det inte bara inom plockning som utländsk arbetskraft importeras. Det har alltid varit en vana för svenska företag att se utanför landets gränser efter kvalificerad och förhoppningsvis billigare arbetskraft. Många kommer från andra europeiska länder och ett flertal har fått uppehållstillstånd genom sina anställningar. 

Vem ska jobba var?

Vissa yrken har ett större antal kvinnor anställda medan andra yrken anses vara manliga. Det vill säga de kanske inte sägs vara det men det är mest män som jobbar där. Ibland kan det vara svårt att få in en fot i liknande läger om du är av motsatt kön. På vissa arbetsplatser annonseras därför bara efter kvinnor om det är ett dominerande manligt företag. Och tvärtom, ifall det mest är kvinnor som jobbar där. Verksamheterna hoppas få lite mer balans och kanske ett nytt sätt att tänka. Jämställdhet inom rekrytering en viktig fråga.

När alla sökande har gåtts igenom och det fortfarande finns behov av arbetskraft så utökas annonseringen till att omfatta alla andra. Det ger dem en chans att först skapa större jämställdhet utan att kompromissa med de anställdas kvalifikationer. Nu är det inte alla som bryr sig utan låter alla söka på samma gång. Men om de har två sökande som har mer eller mindre samma kunskap och erfarenhet så lutar de vanligtvis åt minoriteten.

Utländsk eller inhemsk arbetskraft?

Frågan om du ska ta hit utlänningar för att jobba är ganska komplicerad. Dels så ger det företagen billigare arbetskraft utan att de utnyttjar någon. När allt sker helt lagligt och med ett bra avtal så är det inte alls så illa. Problemen som varit tidigare har ofta rört sig om dåliga bostäder och en lön som ligger under existensminimum. En del resonerar också som så att de inte hittar svenskar som är villiga att utföra jobbet. Speciellt vanligt är detta med plockare. Andra företag ser chansen att få väl kvalificerad arbetskraft till sitt företag. Deras nationalitet är mindre viktig, bara de har alla tillstånd och kan sitt jobb.