Valet mellan att cykla eller åka taxi

Vi lever i en tid där det är modernt att cykla. Samtidigt har utbudet av taxibilar aldrig varit större. Priserna för att åka taxi har också pressats ned. Detta gör att vi ibland tar taxi när vi egentligen borde cykla. I själva verket är en blandning av dessa färdmedel lämpligast.

Du kanske är en person som gillar att hålla igång på vardagarna. Du cyklar eller går till jobbet och har upptäckt hälsofördelarna med detta. När helgen kommer vill du dock unna dig lite extra. Du kan då med gott samvete ta en taxi för att spara lite tid. Utbudet av taxibilar är som sagt stort, men alla företag är inte lika pålitliga. Malmös bästa taxibolag tar väl hand om dig. 

Miljöperspektivet

Att åka taxi är inget du bör göra alltför ofta. Det finns dock fördelar med att åka taxi ur ett miljöperspektiv.

  • Att åka taxi med jämna mellanrum gör att du inte behöver en egen bil. Taxibilarna är i regel i ständig rullning. Detta gör att miljöpåverkan minskar i jämförelse med om du skulle ta din egen bil. Undersökningar har visat att många bilägare kontinuerligt använder sina fordon för kortare sträckor.
  • I en del städer i Sverige erbjuder kollektivtrafiken till en viss mån taxiservice. Det handlar då om mindre bussar som plockar upp personer på specifika platser. Dessa personer är ofta gamla eller har något typ av handikapp.  
  • Kollektivtrafik som innefattar taxiservice kan även införas i glesbygden. Vi hör ständigt rapporter om personer på glesbygden som knappt har råd med pendling. En taxibuss som är i ständig rullning skulle kunna plocka upp 5 till 8 personer. Detta skulle i praktiken innebära en lägre miljöpåverkan och mer pengar i plånboken för dessa personer.
  • Kollektivtrafiken i andra mindre städer skulle också kunna använda taxiservice. Alla busslinjer är exempelvis inte lönsamma eller försvarbara ur ett miljöperspektiv. I de fall när få personer åker på en busslinje kan man istället erbjuda taxi.

Sverige har i regel goda hållbarhetsprogram. I Lund har man exempelvis bestämt sig för att bygga en lång spårvagnslinje. Spårvagnar kanske inte är så moderna, men de fyller en viktig funktion ur ett miljöperspektiv. Lund har mycket att erbjuda för kommuner som vill minska sina utsläpp. Andra kommuner borde försöka vara lika innovativa.

Cykla i Skåne

En del tycker det är bättre att cykla än att ta taxi i Malmö. Anledningarna till detta är många. En viktig anledning är klimatet. Skåne har ett klimat som är gynnsamt för den som väljer att ta cykeln. Vintrarna kan vara ruggiga, men det faller sällan snö som stannar i mer än en dag. Den som bor i Skåne kan därför cykla oftare än den som bor i exempelvis Luleå.

Värt att tilläggas är också att nästan alla kommuner i Skåne lagt mycket pengar på cykelvägar. Det finns till och med kombinerade cykelvägar som går runt hela Skåne. Du kan exempelvis börja i Helsingborg, som ligger på den västra sidan, för att sedan cykla hela vägen till Simrishamn (som ligger på Österlen). Detta är ytterligare en faktor som gör det enklare att cykla i Skåne. Speciellt med tanke på att cykelvägarna är separerade från bilvägarna.

Även kollektivtrafiken, som vi tidigare har pratat om, slår ett slag för cyklisterna. Du kan nämligen ta med dig cykeln på bussen. Detta är bra ur flera perspektiv. Exempelvis kan du ta cykeln en viss bit av din färdväg. När orken tryter kan du hoppa på bussen sista biten. Du har då gjort en god insats för miljön genom att delvis välja ett miljövänligt färdmedel för att komma till din destination.

Malmö är Skånes största stad. Närheten till Köpenhamn citeras flitigt som en attraktionskraft. En annan attraktionskraft är att Malmö ständigt ligger i toppen på listan över de bästa cykelstäderna i världen. Staden har sin givna plats på grund av att de ständigt underhåller sina vägar. Du kan cykla nästan överallt och det finns en hel del serviceställen. 

Cykelpoliser i Skåne

Smarta rånare i Lund enligt den här artikeln i Expressen. Detta är budskapet i en artikel som Lundaborna nyligen kunde läsa om. Polisens metoder för brottsbekämpning är inte alltid tillräckliga. En del poliser menar själva att de skulle ha större chanser att gripa brottslingar genom att använda cyklar.

En av de största fördelarna sägs vara smidiga gripanden. Polisbilar syns och hörs ofta väldigt mycket. En cykelpolis kan däremot ta sig fram nästintill helt anonymt. Får de span på en gärningsman kan de följa denne tills ett ingripande är lämpligt. 

Cykelpoliser finns i många delar av landet. Det har dock nyligen genomförts en större satsning i de södra delarna av Skåne. Där tränar poliserna på särskilda ingripanden. En teknik innefattar att polisen cyklar ikapp gärningsmannen för att sedan göra ett gripande i luften. Poliserna tränas alltså för att kunna hoppa på den misstänkte i farten.

Hälsoperspektivet

Att cykla kan ha stora hälsofördelar, speciellt för dig som lider av ständig tidsbrist. Hinner du inte träna kan du istället ta cykeln till jobbet varje dag. Du får då din dagliga dos av träning. 

  • Att röra på dig dagligen är livsviktigt. Det är synnerligen viktigt för dig som har kommit upp i åldern. Det är nämligen då som hjärtsjukdomar börjar bli en större riskfaktor. Genom att cykla dagligen minskar du risken för att drabbas.
  • Du blir även mer produktiv av motion. Det händer jättemycket positiva saker i våra hjärnor när vi motionerar. Fördelarna är alltså många. Du blir bland annat bättre på att hantera stress. Du får också det lättare att koncentrera dig på det du ska göra.
  • Är du en person som har svårt att tacka nej till godsaker? Då är motion många gånger lösningen. Vi blir nämligen mindre sugna på godsaker när vi tränar kontinuerligt. Vi blir även mer medvetna om vad vi äter ur ett större perspektiv.
  • Personer som har en historik av missbruk mår särskilt bra av daglig motion. Studier har visat att personer med beroendeproblematik lättare kan kontrollera sina begär genom att träna.
  • Vill du kunna komma ihåg saker bättre? Då ska du träna kontinuerligt. Även här har forskare kunnat se signifikanta hälsofördelar i de delar av hjärnan som kontrollerar minnet.