Smidigare boenden med trappor 

Att trappor skapar en smidig förbindelse mellan olika våningar är ett faktum som fungerar både i hyreshus och privata villor. Ibland måste den kompletteras med en  hiss, om huset är stort och högt. Men i många situationer så räcker det med en trappa- såvida den är väl planerad.

En del trappor är höga och raka, de går rätt upp till nästa våning och ger ett imponerande intryck. För att spara plats kan man annars vända trappan i en vinkel, kanske med en liten avsats mitt på. Sedan finns det rundade trappor, kantiga, gjorda av glas eller trä- för att bara nämna några av alla de varianter som finns tillgängliga.

Rätt trappa kan göra underverk

När man renoverar ett hus eller bygger nytt bör en del tid avsättas för att planera trappan. Det kan bli stor skillnad med en bra trappa, både estetiskt och rent praktiskt. Alla vill ha ett smidigt hem där alla delar fungerar och man slipper problem i vardagen. För att kunna uppnå detta är det viktigt att välja en trappa som passar in och som på ett enkelt sätt kan ge tillgång till de övre regionerna. Persson & Skogs Snickeri fokuserar på såväl design som funktion.

Bland annat måste trappan vara tillräckligt bred och trappstegen bör ha tillräckligt med djup. Ett räcke kan vara bra för att hålla sig i, men även här är möjligheterna oändliga. Bland annat finns det glasräcken som är stadiga och hållbara men ändå ger utsikt och rymd. En blandning av olika material kan ge speciella effekter, som metall, trä och glas. Vissa trappor verka sväva på intet, så finurligt är de installerade. Allt beror ju på hur huset ser ut i övrigt och vilken stil man föredrar själv. Du kan få pris på en inomhustrappa här.

Vem som bor i huset brukar också ligga till grund för beslutet om vilken sorts trappa som passar bäst. Ofta är det skillnad i ett äldreboende än i ett hem fullt med barn. Ett lägenhetskomplex har behov av trappor men hur de ser ut kan också bero på om det finns hiss eller inte. Naturligtvis finns det lagar som styr en del om hur trappor i offentliga byggnader ska se ut, men en hel del lämnas över åt arkitekten.

Husbyggen och trappor

Att bygga sitt eget hus, eller flytta in i ett alldeles nytt komplex har en alldeles speciell känsla. Man vet att ens egen familj är den allra första att bo i huset och planera inredning och möblemang. Om man bygger sitt eget hus så är trappan en viktig del av planeringen. Har man möjlighet att sätta in precis den trappa man önskar så kanske resten av huset kan byggas runt omkring. Annars kan det vara tvärtom- val av trappa beror på hur det ser ut runt om. Vanligtvis så är valmöjligheterna begränsade av den enkla anledningen att en trappa tar plats. Så utformningen beror på vad man har plats med- men även här är möjligheterna många.

Många föredrar trätrappor, det är en viktig del av svensk kultur och tradition att använda trä inne i hemmen. Men det finns ju olika sorters trä som kan passa bra till trappor, med björk som ett av de vanligaste. Sedan kan man välja hur träet ska behandlas och vilken färg man ska poängtera. Ett träslag kanske bara behöver slipas och lackeras, det kan vara snyggt i sig självt. Andra föredrar att måla trappan så att den passar in med resten av inredningen. Det kan också vara ett sätt att ge karaktär till hallen eller vara man nu placerar trappan. Valmöjligheterna är många men man kan alltid fråga butiken om förslag om vad som kan passa bäst på just denna plats.

Framför allt är ju trapporna viktiga för att boendet ska fungera. För höga trappsteg kan vara minst lika jobbigt som för låga, och en allt för smal trappa kanske inte alls fungerar för allt spring och bärande på saker som försiggår under dagens lopp. Var och hur en trappa ska användas är alltså av yttersta vikt att tänka på när man planerar den. Sydsvenskan skriver i denna artikel om trappor för smidigare boende.

Trappor som används dagligen

Trapporna används ju ofta till så mycket mer än att bara ta sig till övervåningen, i alla fall i privata hem. Det kan vara en plats att förvara skor och stövlar, eller kanske en fin vas med blommor. Eller så lägger man saker här när man kommer in utifrån. En trapp som leder upp till verandan eller ytterdörren kanske blir en utmärkt sittplats för att fika i solen. Allt detta visar på att trappen har en viktig funktion i alla hus och är något som man vill ska fungera. Samtidigt ska den också vara snygg, det är en stor del av inredningen. Allt detta är möjligt med det stora urval som finns idag.