Vikten av bra argumentationsteknik

Vissa personer har en gåva, de kan prata med nästan vem som helst och nå fram till dem med sitt budskap. Men även dessa har behov av att öva upp sig och lära sig lite mer om hur man kommunicerar med andra. Detta är naturligtvis speciellt viktigt för försäljare och andra som marknadsför ett företag eller ett koncept.

249-5-argumentationsteknik-kommunikationMen det finns många områden där argumentationsteknik är av vikt, och därför väljer allt fler att skicka sig själva och andra på kurser som lär ut detta på ett effektivt sätt. Det handlar inte om manipulation utan om att verkligen kunna öppna en dialog mellan två personer (eller företag). Man får lära sig att läsa kroppsspråk och att uttrycka sig på ett sådant sätt att de andra reagerar positivt.

Lära sig prata

Ingen tycker om en säljare som bara pushar på och inte lyssnar, oavsett hur snabbt han pratar, utan det behövs en teknik som främjar en trevlig kommunikation där faktiskt båda parter kan trivas. Ibland kan det hjälpa att låtsas vara kunden eller den andre parten, för att verkligen få ett grepp om hur man själv upplevs. Samtidigt så finns det små detaljer som de flesta inte känner till, men som är oerhört viktiga för att bli en bra försäljare eller mästra konsten att kommunicera. Man kan få säljcoaching individuellt eller parvis. Allt efter vad som passar en bäst.

Konkurrensen inom dagens affärsvärld är stenhård och man måste alltid ligga steget före. Det går inte att förlita sig på gamla metoder eller kunskaper, utan man måste jobba hårt för att förnya sig och komma upp med moderna lösningar. Folk har en helt annan syn på världen idag, tack vare media och internet. Detta är något som man måste bygga på vid försäljning och andra kommunikationer, och vända till något användbart och positivt. Bisevos kurs i argumentationsteknik är mycket populär bland säljare.

Inte bara försäljare måste kunna kommunicera

Men det är ju inte bara vid försäljning som det är viktigt att kunna argumentera och kommunicera, det återkommer i en rad olika områden i livet. Det är klart att man kanske inte måste gå en kurs för att lära sig detta för alla situationer som kan uppstå, men det är väl värt att ge det lite eftertanke. Hur man säger något kan vara minst lika viktigt som vad man säger, och folk kan reagera lika mycket på ens kroppsspråk som på de ord man yttrar. Ett bra exempel är i familjen när man har att göra med barn.

Rent allmänt så är ju hela livet en fråga om kommunikation och reaktioner med andra människor. Ibland sker det i en offentlig miljö och hela världen lyssnar. I denna artikel i Aftonbladet kan man läsa om hur argumentationstekniken även inom politiken hårdnar. Det är ju verkligen en helt annan värld, speciellt i länder som USA. Där följer miljontals åskådare en debatt som kan sätta djupa spår i hela världens situation. Här kan man vara helt säker på att de som deltar tagit mer än en kurs i de olika tekniker som finns, det ser ut som om de talar från hjärtat men i storpolitik är det ingenting som sker av en händelse. För samtidigt som det är en fråga om personlig framgång- de vill ju alla vinna, så är det också mycket stora summor pengar involverade i dessa kampanjer. Inte lika stor marginal för fel och missar i kommunikation här inte.

Men de allra flesta håller sig på en något lägre nivå, och inte är det så offentligt heller. Men detta ändrar inte det faktum att argumentationsteknik är något som de flesta skulle behöva lära sig. Till att börja med grunderna, men sedan är det alltid bra att gå vidare och förkovra sig. Gärna efter ett tag när man hunnit tillämpa det som redan lärts ut och sett hur det fungerar i praktiken. Då är det lättare att ta steget upp till nästa nivå.

Alla kommunicerar varje dag, antingen i privatlivet eller på jobbet. Detta är en underbar gåva som man kan utveckla och förfina, för att verkligen nå ut till andra människor. Vare sig man gör det för vinning eller för att komma närmare andra så är det verkligen värt ansträngningen.