Effektivare jakt med rätt belysning

Det krävs en hel del förberedelse och precision när du jagar. Om du har en hund måste den tränas, för minsta lilla felsteg där kan göra att du missar. Likaså kan det ta lång tid att hitta bytet. Du kanske måste sitta eller ligga någonstans och vänta bra länge. Men allt det där glömmer du när ögonblicket är framme. När du ser djuren och allting bara faller på plats. Det är en känsla som är svår att beskriva.

Något liknande kan naturfotografer eller ornitologer uppleva. De sitter också flera timmar och väntar på något speciellt. Eller bara någon som vill se orrspelet på våren och stiger upp klockan fyra för att åla sig genom gräs och buskar så de inte stör fåglarna. Att vistas ute i skog och mark är något alldeles speciellt. Du kan se och uppleva saker som är något alldeles i särklass. För att öka dina chanser till detta kan det löna sig med korrekt utrustning. 

Bättre jakt med de rätta redskapen

Det är klart att du kan göra som förr i tiden. Bara ta din bössa och gå ut, hoppas på det bästa och se vad som händer. En bra hund har nog alltid varit en del av utrustning, men tidigare så tränades de inte alltid lika intensivt som nu för tiden. Men för att få ut det mesta av vad du gör så kan det nog vara läge att se vad som finns på marknaden. Med effektiv åtelbelysning ser du djuren bättre. 

En sådan enkel sak som rätt lyse vid åteln kan göra stor skillnad. För när du ser djuren så är det lättare att träffa. Eller ta bilder om du bara vill fotografera. Många jägare är mest ute efter upplevelsen, de älskar skogen och är i harmoni med djurlivet. Samtidigt så är det viktigt att hålla efter vissa djurgrupper, för annars kan den ekologiska balansen rubbas. Utan duktiga jägare skulle det vara svårt att hålla efter älgar, rådjur, vildsvin och även vargar. 

För något som alla naturälskare har gemensamt är att de efter ett tag lär känna naturen. De kan se saker som en lekman kanske missar. För dem är en älg inte bara skogens kung, eller en god gryta. När alla djur lever i harmoni så blir resultatet bättre. Det här är inte möjligt idag eftersom städerna kryper allt länger utanför sina gränser. Men med en bra skogvaktare och duktiga jägare så kan balansen hållas så jämn som möjligt. 

En naturlig upplevelse

Till och med små barn kan lära sig känna igen de olika djurarterna. Om du sätter upp ett fågelbord så kan du snabbt se ett tiotal arter. Ibland landar en något exotisk fågel vid matbordet och då kan du slå upp dem i din bok. Vissa förskolor bygger på konceptet att lära barnen respektera och uppskatta naturen. De tillbringar en stor del av dagen utomhus och ser på detaljerna där ute i skogen. Något som även många vuxna väljer att använda sin fritid till. Med åtelbelysning kan du se flera olika djurgrupper samma natt. 

Fågelskådare bockar av vartefter de ser en art som är ny för dem. De reser långa sträckor för att samla på sig erfarenheter och se nya arter. Jägare kanske håller sig mest i hemmaskogarna. Det finns mycket att göra i lilla Sverige, där flera djurarter nu har kommit tillbaka riktigt ordentligt. År 1995 fanns det runt 16 vargar över hela landet. Idag har det numret växt till cirka 365. Naturligtvis är det glädjande att höra att vargen inte utrotats. Men det medför visa skillnader i skogens balans. Vildsvinen har också ökat, och antas ligga på över 300 000. Här finns det mycket att säga och diskussionerna kan bli nog så heta ibland. 

För vildsvinen stör både jordbrukare och privatpersoner när de blir för många. De bökar i jorden och det kan vara skrämmande med de stora galtarna. Därför så är det också tillåtet att jaga vildsvin, men under lagliga förhållanden. I de södra delarna av landet så lägger markägare ofta ut mat vid åtlar just för att locka till sig ännu fler vildsvin. Sedan hyr de ut rätten till att jaga. Vildsvinsjakt har nämligen blivit en populär sport. Effektivare jakt med åtelbelysning kan ge goda resultat. 

Härliga upplevelser ute i det fria

Det finns så mycket du kan göra ute i naturen. En fördel med Sverige är att det är så stort, med en relativt liten befolkning. Du kan gå flera timmar om inte dagar i skogen utan att träffa på en kotte. Det gör det ännu roligare att syssla med jakt, vandra eller andra former av friluftsliv. Många tillbringar sin semester med att vandra på fjället, åka kanot genom flera olika vattendrag eller göra dagsutflykter från sin stuga. 

Om du tycker om att jaga är det roligt att träna upp en hund. De kan lära sig otroligt mycket, till och med att gå emot sina naturliga instinkter. Det gör jakten intressant på ett helt annat sätt. Samtidigt som hunden är bra sällskap under andra tider på året. För den som inte jagar blir en helt vanlig skogspromenad ett äventyr när du tar med dig hunden. De vill nosa överallt och du måste träna dem till att inte springa efter vilda djur eller andra intressanta dofter. 

Utnyttja de verktyg som finns

En god åtelbelysning kan göra stor skillnad. Dels kan du ha chansen att se flera olika sorters djur, som dras till bespisningen. Det blir enklare att jaga, eftersom fler djur samlas och du kan se dem ordentligt. Belysning är naturligtvis bara ett av de verktyg du kan använda dig av. För den som är intresserad så finns det mycket du kan önska dig i julklapp. 

Kläder kanske inte kan kallas för verktyg, men de är bra viktiga ändå. För om du klär dig rätt så orkar du sitta där på en stubbe och vänta på det perfekta ögonblicket. Så framgångsrik jakt kan sägas vara en kombination av rätt utstyrsel och en gedigen kunskap om djurens vanor. Framför allt ska du se till att ha det roligt och njuta av omgivningarna.