Jakobsgatan i Stockholm

Det finns många små gator och gränder i Stockholm. Kantade med fina gamla byggnader är de en prydnad för staden och ett nöje att se på. Man kan också lära sig mycket om stadens historia genom att forska lite grand runt de olika gatunamnen.Ibland är inte bakgrunden till namnen alls det man förväntat sig,utan man blir överraskad. Speciellt om de varit uppkallade efter byggnader eller personer som inte längre finns.

MU362-klassiskt hotellrumJakobsgatan hette tidigare något helt annat, till exempel. Denna gata som går mellan Tegelbacken i väst till Västra Trädgårdsgatan i öst kallades förut Nya Kungsholmsbrogatan. En del av den hade ett namn som liknar dagens, nämligen Jacobs Kyrkogata. Idag kan man till exempel hitta Hotel Kungsträdgården här bredvid. Det ligger också många trevliga restauranger på och runt omkring gatan, hela området är känt för sitt varierade och rika cuisine.

Namnet Jakobsgatan bestämdes 1885 när man ändrade och fastställde namnet på flera gator i Stockholm. Inte helt oväntat kommer det från Sankt Jacobs kyrka från 1600-talet som ligger här, inte alls långt från Hotel Kungsträdgården. Denna har anor från 1300-talet och är idag en vacker och fint renoverad kyrka full med konst av olika slag. Flera kända artister har bidragit till kyrkan på ett eller annat sätt. Bland annat kan nämnas predikstolen från 1828, mycket vackert dekorerad, som gjorts av Erik Gustaf Göthe.

Idag är Jakobsgatan kanske mest känd för Hamburger Börs, också denna mycket gammal och anrik. Här kan man äta god mat i kombination med härlig underhållning. Krogshower på sitt bästa, med flera kända artister. Bor man på Hotel Kungsträdgården har man gångavstånd, ganska behändigt efter en riktig kväll på krogen. Det samma om man väljer att äta på en annan av alla de intressanta restauranger som finns i området. Allt från lebanesisk till kinesisk eller japansk, och naturligtvis också svensk mat.

Området runt Hotel Kungsträdgården är också platsen för flera departement. Eftersom Stockholm hela tiden utvecklas och växer har vissa företag flyttat på sig. Bland annat försvann bildbyrån Pressens Bild på 1960-talet, liksom den kända Restaurant Löwenbräu till andra adresser. Istället har man idag mycket annat nytt och fräscht, så utveckling är inte alltid dåligt. Nya hotell och restauranger vidgar ens vyer, det blir nytt liv i gamla byggnader. Samtidigt har man vissa saker som aldrig förändras, som Operan och Nationalmuseet. Stockholm är verkligen en intressant stad med en rik historia, vilken avspeglas i både omgivningar och gatunamn.